SEKTÖRDEN HABERLER

KONUTTA KDV İNDİRİMİ
Gayrimenkul sektörü ve konut alıcısının beklediği KDV kararı Bakanlar Kurulu’ndan çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, yeni projelerin konut teslimlerinde, KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak. Yüzde 18 KDV oranının uygulandığı konut gruplarının başında ise, “net alanı 150 metrekare ve üzerinde olanlar” geliyor.
KDV indiriminden yararlanmak için yüzde 18’lik KDV’ye dahil konutların 30.06.2019 tarihine kadar satış ve teslimlerinin yapılması gerekiyor. Müteahhit ve inşaat şirketlerinin inşasına devam ettikleri yüzde 18 KDV oranına sahip konutlar ise teslim tarihi 30.06.2019’den sonra olsa bile, 30 Haziran’a kadar fatura düzenlenip yüzde 8 KDV’yle satılabilecek. KDV indirimi sadece konutları kapsayacak. Bunun dışındaki dükkan, ofis, büro, apart ünite ve benzeri olarak tanımlanan iş yerlerinin KDV oranlarında indirim uygulanmayacak. Tapu harcındaki indirim ise iş yerlerine de uygulanacak.

TAPU HARCI İNDİRİMİ
Konut ve iş yerlerinde (arsa, arazi hariç) beyan edilen değer üzerinden “binde 20” nispetinde alınan tapu harcı, “binde 15” olarak yeninden belirlendi. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre, yüzde 4 olan tapu harcı yüzde 3’e düşürüldü. KDV indirimi sadece konutları kapsarken tapu harcındaki indirim ise iş yerlerine de uygulanabilmektedir.

İMAR BARIŞI
31/12/2017 tarihinden önce yapılmış Ruhsatsız yapılar yada başka bir deyişle ruhsat almaya müsait olmayan imara aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacı ile , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurulması ile birlikte kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilmektedir. Başvurularının 8 Haziran’da başladığı İmar Barışı için 30.06.2019 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvuru yapılabilecek. Kayıt bedelleri Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak. İmar Barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek. Yaşanan tapu ve iskan sorunları nedeni ile değerinden düşük satılmak durumunda kalan bu yapılar imar affı ile kat mülkiyetine geçebileceğinden satış değerleri de yükselecektir.

GAYRİMENKUL ALANA VATANDAŞLIK
19.09.2018 Resmi gazeteye göre daha önce 1 milyon dolar olan vatandaşlık bedeli 250 Bin dolara indirilmiştir. Ev alana vatandaşlık Türkiye programına göre yabancı uyruklu kişiler, askeri bölgelerde olmamak şartı ile Türkiye’de istediği yerden konut alma hürriyetine sahiptir. Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık şartları ise 19.09.2018 tarihinden itibaren 250,000$ olmuştur. Türkiye’de 250,000$ dolarlık gayrimenkul alan yabancılar ve aileleri hemen Türkiye vatandaşı olabileceklerdir.

EMLAK DANIŞMANLARINA YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan yeni emlak yasası 2018 ile 5 Aralık 2019’tarihine kadar gayrimenkul sektöründe çalışan tüm emlak danışmanlarına Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunlu hale geldi. Bu yasa ile birlikte birlikte emlak danışmanlığı mesleği sadece emlakçılık yetki belgesi olanlar tarafından yapılacak. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek. Emlak danışmanlarının en az lise mezunu olması beklenecek. Ayrıca emlak ofisleri için getirilen standartlar kapsamında emlak ofisleri değerlendirilerek Ticaret Bakanlığı’nda ruhsat alınması gerekli olacaktır.

Başa dönüş