Yalova

Yalova, Türkiyenin kuzeybatısında, Marmara Bölgesinin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik Körfezi yer almaktadır.
Bölgenin güneyi; batıdan doğuya doğru İzmit – Sapanca arasında Kocaeli sıradağları ile birleşen Samanlı Dağlarıyla kaplanmış durumdadır.

Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alan Yalova ilinin iklimi, Makro – klima tipi olarak; Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşır. Yalova’nın güneyindeki dik yamaçlar tümüyle gür bir orman örtüsü ile kaplıdır. Ormanlar ilin yaklaşık % 5‘ini kaplar. Yalova, verimli ve bereketli ovalara sahiptir. Çınarcık, Gökçedere, Kirazlı, Kılıçköy ve Taşköprü ile deniz arasında birbirinden alçak tepeciklerle ayrılan büyüklü küçüklü ovalar oluşmuştur. Bu ovalar, akarsular boyunca uzanmakta olup çevrelerinde meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır.

Yalova İli, Samanlı Dağları’nın kuzeye bakan eteklerinde kurulmuş, doğal güzellikleri, plajları ve ünlü kaplıcalarıyla önemli yerleşim yerlerinden biridir. Yalova yöresinde yerleşim çok eski tarihlere kadar gider. nceleri bataklık bir alan olan bugünkü il merkezinde yerleşim ise çok daha sonradır. İlin güneyinde Doğu-Batı istikametinde uzanan Samanlı Dağları’nın Antik Çağ’daki adı Arganthonios’idi. Günümüzdeki Hersek ve Çiftlikköy arası, Roma, Doğu Roma (Bizans) İmparatorlarının ve saray çevrelerinin yazlık sayfiye kenti olarak ün yapmıştı.

Cumhuriyet döneminde Yalova’nın nüfusu 1927–2015 yılları arasında yapılan bütün nüfus sayımlarında kesintisiz olarak artmıştır. Yalova İli devamlı göç alan bir ilimizdir. Nüfus yapısı büyük ölçüde Karadeniz kökenli ve Balkan göçmeni vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İlin doğal ve göçlerden meydana gelen nüfus artışlarına paralel olarak, inşaat sektöründe hızlı gelişme görülmüştür. Yalova’nın İstanbul’un turistik banliyösü konumunda olması nedeniyle ilde önemli sayıda yazlıkçı bulunmaktadır.
2015 yılı itibariyle nüfus yoğunluğu km²’ye 275 kişi olup, bu yoğunluk 101 kişi olan Türkiye ortalamasının yaklaşık 2,7 katına denk gelmektedir. İlin 233.009 kişi olan toplam nüfusunun 116.150’si erkek, 116.859’u ise kadındır. Nüfus büyüklüğü açısından ildeki ilk üç yerleşim merkezi; Yalova (112.183 nüfus), Çiftlikköy (27.263 nüfus) ve Çınarcık (14.086 nüfus) olarak sıralanmıştır.

YALOVA ULAŞIM

Denizyolu : Yalova, bir sahil kenti olması sebebiyle denizyolu ulaşımına açık olup, denizyolu ile genellikle İstanbul-(Yenikapı,Kartal,Pendik ve Eskihisar) Yalova arasında, şehir hatları yolcu vapurları , deniz otobüsleri ve feribot seferleri ile yük, yolcu ve araç taşımacılığı yapılmaktadır. Yalova’dan İstanbul’a Yenikapı, Kartal, Pendik ve Eskihisar’a düzenli deniz otobüsü seferi yapılmaktadır. Ayrıca, Yalova – Yenikapı Yalova – Pendik Topçular – Eskihisar arasında düzenli Vapur seferleri yapılmaktadır.

Havayolu : Bursa- Yenişehir Hava Limanı ve Kocaeli- Cengiz Topel Hava Limanı ile yurt içi uçak seferlerinden, İstanbul – Atatürk Hava Limanı ve Sabiha Gökçen Hava Limanları ile de hem yurt içi hemde yurt dışı uçak seferleriyle kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Hava yolu terminallerine deniz yolundan feribot, deniz otobüsü ile ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca kara yolundan özel servislerle de ulaşım sağlanmaktadır.

Karayolu : Yalova, karayolu ile İstanbul, Bursa ve Kocaeli İllerine bağlıdır. Yalova’da gerek ilçelere olan bağlantılar, gerekse komşu illere olan bütün bağlantılar asfalt yollarla sağlanmaktadır. Yalova’nın güneyinde yer alan Bursa İli ile olan karayolu bağlantısı, Samanlı dağlarının üzerinden geçmesi sebebiyle hem virajlı, hem de inişli-çıkışlıdır. Oldukça işlek olan bu yolun standartlarını arttırmaya ve genişletmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Yalova-Bursa bağlantısı ile Yalova’dan, İç Anadolu Bölgesinin yanında, Ege ve Akdeniz bölgelerine de ulaşmak mümkündür. Yalova-Kocaeli karayolu bağlantısı ise, Yalova’nın aynı zamanda İstanbul’a ve İç Anadolu’ya açılan diğer önemli bağlantısıdır.

YALOVA’DA YAŞAM

Marmara Denizi’ne kıyısı olan Yalova, İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım ağı ile bölgenin alternatif taitil adreslerinden biri haline gelmiştir. Çınarcık, Marmara Denizi’ndeki en güzel yazlık noktalardan birisidir. Ayrıca Dermece ve Erikli Yaylalarına ev sahipliği yapmaktadır. Ormanların içinden geçen, şelalelerin ve göllerin süslediği yürüyüş rotalarına sahip olan Yalova’daki dağlar özellikle doğa severlerin ilgisini çekmektedir.

Doğa ve denizle iç içe olan Yalova aynı zamanda şifalı kaplıca suları ile ünlüdür. Her yıl binlerce kişi Termal bölgesinde yer alan kaplıcaları ziyaret etmektedir. Bölge oldukça sıcak olan kaplıca suları sayesinde kışın bile havuza girilebilmesi ile ünlü.

 

Türkiye’nin cenneti Yalova’da yatırım yapmak için 5 muhteşem neden!

 

İstanbul’dan Deniz Yolu ile 1 Saat!

Son zamanlarda Yalova’ya artan ilginin arkasındaki nedenlerin başında konumu geliyor doğal olarak. İstanbul’dan Yalova’ya karayolu ile 2 saatte, deniz yolu ile 1 saatte ulaşmanız mümkün… Sadece İstanbul değil, Ankara, Bursa, Balıkesir gibi büyükşehirlerden birkaç saatte ulaşılabilecek bir konuma sahip. Yalova’da yaptığınız yatırımı dilediğiniz zaman gidip görmek, hatta şehrin karmaşasından bunaldıkça ve doğal hayatı özledikçe kaçıp sığınabileceğiniz kadar yakın mesafede…

Doğal yaşamın da merkezi…

Yalova’nın bir başka avantajı da çok değerli doğal kaynaklara ve doğal yaşam alanlarına sahip olması… Yatırımınızla birlikte bu alanlar, hayatınızın bir parçası haline geliyor… Gölet çevresine konumlanmış sosyal alanlar, gençler ve çocuklar için tasarlanmış aktivite alanları, güneşlenme terasları her ihtiyaca cevap verecek şekilde konumlanmış. Ayrıca, Dünya standartlarındaki bu yaşam alanının sosyal tesisinde, açık havuz ile termal havuz aynı yerde konumlanarak, size her an sağlıklı bir yaşamın kapılarını açıyor.

Bir şehrin sunduğu imkanlar tek noktada buluşuyor!

Yalova’da Stresten, gürültüden uzak bir hayat sürerken, hayatın akışındaki tüm zorunlu ve sosyal ihtiyaçları sağlayan alanlar bu projede yer alıyor. Bu yeni turizm kentinde, termal suyun sağladığı imkanlarla oluşturulan ayrı bir sağlık merkezi de bulunuyor. Fizik tedavi, rehabilitasyon merkezi ve termal havuzların bulunacağı sağlık merkezinde, detox ile birlikte dünya literatüründe yer alan terapi ve tedaviler de uygulanacak.

Yeni bir turizm kenti…

Yalova sahip olduğu onca imkana rağmen hala hak ettiği seviyede bir turizm kenti olamamıştı. Ancak şimdi bu tablo da tamamen tersine dönüyor. Üstelik turizm hedefleri eskisinden çok daha büyük ve iddialı hedefler. Yapılan önemli yatırımlarla birlikte Yalova’nın, turistik amaçlı ziyaretçilerin odağı olacağı, geceleme sayıları yüksek, yazın deniz, kışın termal olmak üzere turizmin 4 mevsime yayıldığı bir kent olması hedefleniyor.

Dünya devlerinin gözü de Yalova’da…

Yalova’nın sadece ülkemizde değil, dünyada da marka değerinin artması, hatta marka bir kent olması yolunda da çok önemli adımlar atılıyor. Yalova projesindeki oteller için başta Hilton markası olmak üzere, dünya devleri ile görüşmeler devam ediyor. Dünya devlerinin de projeye dahil olmasıyla birlikte, Yalova’ya yapacağınız yatırımın ne kadar kazançlı bir yatırım olacağı daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

 

 

YALOVA KONUT SEKTÖRÜ

Son yıllarda yabancıya konut satışında Yalova da doğal ve tarihi güzellikleri ile oldukça pay alıyor. Yalova hem yeşiliyle, hem kaplıcalarıyla ünlü olup bir oksijen deposudur. Orhan Gazi Köprüsü ile Sabiha Gökçen Havaalanı’na 30 dakikada gidilebiliyor. Bu köprü ile beraber Yalova-Bursa-Sapanca hattı İstanbul’a alternatif bir bölge durumuna gelmiştir. Kongre ve fuar merkezi yatırımları ve birbiri ardına gerçekleşen otel inşaatları da bölgenin hızlı büyümesine katkı sağlamıştır.

 

Yıldızı Parlayan Şehirler