”Dünya’ya son bir kere bakacaksın deseler bu bakışı İstanbul’un Çamlıca Tepesinden yapmak isterdim.”
Alphonse de Lamartine
İstanbul; doğası, kültürel ve tarihi zenginliği bakımından yanlızca Türkiye’nin değil aynı zamanda Dünya’nın en önemli şehirlerinden birisidir. Coğrafi olarak Asya ve Avrupa’nın arasında bir köprü olması bir bakıma Doğu ve Batı kültürünü birbiriyle buluşturmaktadır. Asya ve Avrupa kıtalarına köprü görevi gören İstanbul, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç’i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur.
İstanbul tarihinin iki büyük imparatorluğuna başkentlik etmiştir. Tarihte İstanbul’u fetheden her devlet şehrin çevresini güçlü surlarla çevrelemiştir. 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Türklerin eline geçen İstanbul, o dönemden bugüne kadar 4 kez genişlemiştir. Şuan 39 ilçesi bulunan şehir, nüfusun her geçen sene artmasıyla Tekirdağ’a doğru genişlemekte.
Marmara Bölgesi’nin kalkınmasında en büyük paya sahip olan İstanbul’un çevresinde ülke için oldukça kritik öneme sahip şehirler yer alır. Kuzeyi Karadeniz’e bakan bu şehrin kuzeybatısında Kırklareli, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa ve batısında da Tekirdağ illeri bulunur.
Dünyanın 34. büyük ekonomiye sahip şehri, belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa’nın en yüksek nüfusa sahip şehridir. İstanbul her geçen yıl düzenli olarak artış gösteren nüfusu ile dikkat çekiyor. İstanbul için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son veriler şehirdeki nüfus artışının ciddiyetini ortaya koyuyor. 2017 verilerine göre İstanbul nüfusu 14.804.116’dır. İstanbul’un en kalabalık ilçesi Esenyurt iken en düşük nüfuslu ilçesi Adalar’dır.
İstanbul kuzey-güney yönünde Boğaz, batı kısmını ikiye ayıran Haliç ve güneydeki sınırı oluşturan Marmara Denizi ile üç bölüme ayrılmıştır. Birçok görüş alanı Sultanahmet yarımadasındaki eski şehirde, Haliç ve Deniz arasındaki Boğaz’ın batısına odaklanmıştır. Kapalıçarşı sizi en parlak ve hoş ortamı ile büyüleyecek ve ünlü Ayasofya cami huzur duygusu yayacaktır. Boğaz’ın incisi Ortaköy’deki bir turla derin mavi kıyı boyunca keyifli bir manzarının keyfini çıkarmanıza olanak verecektir. Haliç’ten kuzeye kadar Galata, Beyoğlu ve İstanbul’un modern kalbi Taksim yer alırken Kadıköy ise şehrin Anadolu yakasında en az ziyaret edilen diğer semtlerine kıyasla en büyük semttir. İstanbul’un kuzey sınırını Karadeniz oluşturmaktadır.
İstanbul’un toplam 39 ilçesi vardır. Bu ilçelerin 25’i Avrupa Yakası’nda, 14’ü ise Anadolu Yakası’ndadır. İstanbul’un ilçeleri üç ana bölgeye ayrılmaktadır:
Eski İstanbul’un tarihi yarımadası olan Fatih ve Eminönü (Eminönü ilçesi 2008 yılında bir yasa ile Fatih ilçesine bağlanmıştır. Günümüzde yarımadayı Fatih ilçesi oluşturmaktadır.) 15. yüzyıl’ın İstanbul’unu oluşturmaktaydı. Bu bölgenin kuzey kıyılarında Haliç bulunmaktaktadır. Batıdaki İstanbul Surları’na kadar uzanır. Güney sınırını Marmara Denizi denizi oluşturur. Doğuda ise Boğaz’ın girişi bulunmaktadır.
Haliç’in kuzeyinde bulunan Beyoğlu ve Beşiktaş ilçeleri tarih açısından büyük öneme sahiptir. Son Osmanlı Padişahları’nın sarayı Dolmabahçe Sarayı Kabataş’dadır. İstanbul Boğazı kıyıları boyunca Ortaköy ve Bebek gibi eski semtler birbirlerini takip etmektedir. Şehrin her iki yakasındada Boğaz boyu devam eden lüks yalılar mevcuttur.
Üsküdar (antik Chrysopolis) ve Kadıköy (antik Chalcedon) ilçeleri eski zamanlarda birer şehir iken zamanla değiştirilerek İstanbul’un ilçesi haline gelmişlerdir. İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki en eski ilçeleridir. Günümüzde, birçok çağdaş yerleşim alanlarına ve iş sahası bakımından büyük öneme sahiptir. Şehrin nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul’un şehir yapısı ve şekli sürekli değişmektedir. Yunan, Roma ve Bizans dönemleri boyunca Konstantinopolis’in tarihi yarımadasında, Galata’da (Pera. sonraki adıyla Beyoğlu), Chalcedon (Kadıköy) ve Chrysopolis’te (Üsküdar) önemli derecede yenilenme ve büyümeler yaşanmıştır. Antik zamanlarda şuanki İstanbul’un tüm ilçeleri birer bağımsız şehirdiler. Bugün İstanbul, eski Konstantinopolis’in metropol hali olarak kabul edilebilir. Çünkü şehir o dönemlerden beri genişletilmekte ve yenilenmektedir.
Son yıllarda inşa edilen çok yüksek yapılar, nüfusun hızlı büyümesi göz önüne alınarak yapılmışlardır. Şehrin hızla genişlemesinden dolayı konutlaşma, genellikle şehir dışına doğru ilerlemektedir. Şehrin sahip olduğu en yüksek çok katlı ofis ve konutlar, Avrupa Yakası’nda bulunan Levent, Mecidiyeköy ve Maslak semtlerinde toplanmıştır. Levent ve Etiler’de çok sayıda alışveriş merkezi toplanmıştır. Türkiye’nin en büyük şirket ve bankalarının önemli bir kısmı bu bölgede bulunmaktadır. Günümüzde, İstanbul halkının %66’sı Avrupa Yakası’nda yaşamaktadır.
İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehri ve siyasi olarak eski başkentidir. Kara ve deniz ticaret yollarının bir kavşağı olması ve stratejik konumu nedeniyle Türkiye’de ekonomik yaşamın merkezi olmuştur. Şehir aynı zamanda en büyük sanayi merkezidir. Türkiye’deki sanayi istihdamının %20’sini karşılamaktadır. Yaklaşık olarak %38’lik endüstriyel alana sahiptir. İstanbul ve çevre iller bu alanda; meyve, zeytinyağı, İpek, pamuk ve tütün gibi ürünler elde etmektedir. Ayrıca gıda sanayi, tekstil üretimi, petrol ürünleri, kauçuk, metal eşya, deri, kimya, ilaç, elektronik, cam, teknolojik ürünler, makine, otomotiv, ulaşım araçları, kağıt ve kâğıt ürünleri ve alkollü içkiler, kentin önemli sanayi ürünleri arasında yer almaktadır. Forbes Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre 2008 yılı Mart itibariyle 35 milyardere sahip şehir dünya sıralamasında dördüncü olmuştur. Günümüzde İstanbul, Türkiye’nin %55 üretimine ve %45’lik ticaret hacmine sahiptir. Ülkede Gayrisafi millî hasıla’nın %21.2’lik kısmını oluşturur.
İSTANBUL'DA ULAŞIM
Karayolu : Şehirler arası ulaşım: İstanbul’dan yurdun her tarafına karayolu bağlantısı vardır. Yurtiçi ulaşımının hareket noktası, Anadolu yakasında Harem, Avrupa yakasında ise Esenler’de bulunan uluslararası otogardır. Uluslararası Karayolu Ulaşımı: İstanbul’dan karayolu ile Yunanistan, Makedonya, Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre, Suudi Arabistan, Suriye, Rusya (Moskova) Romanya, Bulgaristan ve Ürdün (Amman)’e seferler yapılmaktadır.
Havayolu : İstanbul’da Avrupa Yakasında Atatürk Havalimanı ve Asya Yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere iki havalimanı bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul’da uçak ve helikopter kiralama olanağı vardır. Atatürk Havalimanı 2012 yılı istatistiklerine göre dünyanın 20. en yoğun yolcu trafiğinin olduğu havalimanıdır.Türkiye’deki istatistiklerine göre ise toplam yolcu trafiği bakımından birinci havalimanıdır. Günlük ortalama 1100 uçağın kullandığı havalimanı, Avrupa’nın en önemli transit yolcu havalimanları arasında bulunmaktadır. İstanbul Hezarfen Havaalanı, İstanbul’un Arnavutköy ilçesi sınırları içinde olup, Büyükçekmece Gölü’nün kuzeyinde, tam 500 dönümlük bir araziye sahiptir. 1992’den beri Türkiye’nin uluslararası tescilli ilk özel havaalanı olarak hizmet vermektedir.
Denizyolu : İstanbul Deniz ulaşımını Şehir Hatları Vapurları,İstanbul Deniz Otobüsleri,Arabalı Vapur ve Özel Firmaların Motorlu Tekneleriyle yapılmaktadır.
Demiryolu : Marmaray, İstanbul’un Avrupa ve Asya yakalarındaki demiryolu hatlarını İstanbul Boğazı altından geçen bir tüp tünelle birleştiren 76 km lik bir demiryolu iyileştirme ve geliştirme projesidir.Halkalı ile Gebze arasında çalışması planlanan hattın boğaz geçişini de içine alan, Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki 14 km’lik bölümü 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açılmıştır. Açılan hatta 3’ü yeraltında olmak üzere toplam 5 istasyon vardır. Bağcılar-Kabataş tramvay hattı ya da hat numarasıyla T1, İstanbul’da yer alan demiryolu hatlarından biridir. Günlük ortalama 350 bin yolcuyla, T1 hattı, İstanbul ulaşımında en çok kullanılan raylı sistemdir. T3 Kadıköy Moda Nostaljik Tramvay 1 Kasım 2003 tarihinde hizmete giren Kadıköy-Moda Tramvayı’nda 2,6 km’ lik sistemde 10 istasyon yer almaktadır. 4 adet tramvay aracının çalıştığı Kadıköy- Moda tramvayı; Kadıköy meydanından hareket edip, otobüs özel yolu ve Bahariye Caddesini takip ederek Moda caddesi üzerinden tekrar Kadıköy meydanına gelmektedir. Topkapı-Habibler tramvay hattı ya da hat numarasıyla T4, İstanbul’da yer alan demiryolu hatlarından biridir. Günlük ortalama 150 bin yolcuyla, İstanbul ulaşımında en çok kullanılan dördüncü raylı sistemdir.
İSTANBUL'DA YAŞAM
Türkiye'nin en büyük ve popüler şehri olmasının yanında İstanbul, sanat, kültür ve ekonomi alanında da aynı zamanda 15 milyonluk nüfusu ile Türkiye ve dünyanın en büyük kentlerinden birisidir.
İstanbul'da gezilecek yerler de sınırsızdır. İstanbul'un ilk bakışta göze çarpan en etkileyici yerleri Tarihi Yarımada ve Boğaziçi'dir. Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii, Kapalıçarşı, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi yerleri barındıran Tarihi Yarımadada gezi ve Eminönü Galata Köprüsünden başlayarak Anadolu Kavağı'na kadar süren etkileyici İstanbul Boğaz turu, İstanbul'un ziyaretçilerinin mutlaka yapması gereken gezi aktivitelerinin başında gelmektedir. Avrupa ve Asya’yı ayıran İstanbul Boğazı'nda vapur veya teknelerle geleneksel ve unutulmaz bir deniz gezisi yapmadan İstanbul geziniz tamamlanmış sayılmaz.
İstanbul gece hayatı ise bambaşka. Özellikle Taksim, İstiklal Caddesi ve Tünel hattı İstanbul gecelerinin en önemli mekanlarını barındırmaktadır. İstanbul'da sanat ve kültür aktiviteleri ise sınırsızdır diyebiliriz.
İSTANBUL'DA YAŞAMAK İÇİN 5 NEDEN
1- Enerjisi
İstanbul, dünyanın diğer büyük şehirleri gibi bitmek bilmeyen bir enerji kaynağı gibidir. Bu enerji, ondan yararlanmasını bilen için dopdolu geçen bir hayata dönüşebilir. Birbiri içine girmiş daracık sokakların her biri sizi yeni bir hikayeye götürür. Yeter ki siz talep edin.
2- Tarihi
İstanbul’un ne demek olduğunu anlamanın en iyi yolu, köprülerinden karşıya giderken camdan dışarı bakmak olacaktır. Boğaziçi’nin her iki yanına yayılmış, yüzlerce yıllık tarihe sahip camiler, saraylar ve köşkler bizi aslında ne kadar betona boğsak da asla yok edemeyeceğimiz büyük bir tarihi hazinenin içinde olduğumuza ikna eder.
3- Büyüklüğü
İstanbul’un bir ucundan bir ucuna ne kadar zamanda gidilebilir? Bu sorunun cevabını bulabilmek için İstanbul’un ucu neresidir onu bilmek gerekiyor. Barındırdığı nüfusuyla başlı başına bir ülke olan şehir, bir insan okyanusu andırır. Eğer yüzmeyi bu okyanusta öğrenmişseniz başka bütün sular size küçük gelecektir.
4- Gecesi
İstanbul, gündüzleri iş, trafik ve kalabalık ile sizi ne kadar yorarsa yorsun, hava karardığında vapurla karşıya geçerken size sunduğu ışıklı güzellik karşısında onu affedersiniz. Arka güvertede çayınız yudumlarken gözleriniz bir Üsküdar’a, bir Karaköy’e bakar. Bilirsiniz ki, sizin gibi bir çok İstanbullu da şu an aynı ışık deryasını seyredip, keyfini çıkartır.
5- Farklılıkları
İstanbul’u bu kadar büyük yapan her semtinin farklı bir karakteri olmasıdır. Her biri ayrı bir şehir gibi kalabalık olan bu yerleri havasından ayırt edebilirsiniz. Eminönü’nde tarih içinde yürürsünüz, Beyoğlu’nda kalabalık içinde. Nişantaşı’da bir kafede şen kahkahalarınız yükselir, Arnavutköy’de boğaza karşı kadehleriniz. Beşiktaş’ta bir sosisli yer vapura atlarsınız, Sarıyer’de böreği alıp eve çıkarsınız. Kadıköy’de maç zamanı insan yürüyemez, Maslak’ta iş çıkışı arabalar.
İSTANBUL KONUT SEKTÖRÜ
İstanbul’da Ocak ayından itibaren yaşanan gayrimenkul sektör durağanlığı, Mayıs ayı itibari ile devlet destekli bankaların girişimleri sayesinde aşılmış oldu. Haziran ayı itibari ile emlak sektöründe yaşanan olumlu gelişmeler sayesinde yurt genelinde konut stoklarının büyük kısmı eritildi. Haziran ve Temmuz aylarında yapılan satılık konut satışlarında, İmar Barışı ve kentsel dönüşüm projelerinin de büyük etkisi oldu.
İstanbul’da satılık daire fiyatları, büyük inşaat projelerinin yaz başında indirim yapmaları ve kampanya düzenlemeleri ile avantajlı hale geldi. Haziran ayında Türk ve yabancı yatırımcılar tarafından değerlendirilen gayrimenkul yatırımları, devlet teşvikleri ile daha sirküle şekilde sağlandı.
2018 yılının ikinci yarısında da, özellikle yaz sonu ve sonbahar başlarında sektörün daha rahat seviyeye kavuşacağı belirtiliyor. Yatırımlar için sadece yurt içinden değil, yurt dışından da değerler katıldığı ve siyasi belirsizliklerin giderildiği için daha güvenilir yatırım fırsatları sunulduğu belirtiliyor.
İstanbul’da satılık arsa ve konut seçenekleri, şehrin her bir yanında muhteşem alternatifler sunuyor. Kentin merkezi konumlarında, sahil şeridinde, bölgenin diğer kentlerinde bulunan arsalar değerlendiriliyor. Silivri ve Çatalca bölgelerinde bulunan imara uygun arsa ve araziler, yatırımcıların yeni gözde alanları olarak sunuluyor.
İstanbul’a oranla daha ekonomik fiyatlar sunulduğu için değerlendirilen bölgeler, Beylikdüzü, Arnavutköy gibi ilçelerde de yatırımcılara yeni seçenekler sunuyor. Satılık kupon arsa, kupon bina veya şık dairelerin satışları ile tüm yatırım seçenekleri hızlı şekilde değerlendiriliyor.
Kanal İstanbul, 3. Havaalanı ve 3. Köprü projeleri çevresindeki bölgelere ve güzergahının geçtiği tüm ilçe ve semtlere ekstre değer kattı. İstanbul’da her metrekarenin yatırım açısından büyük değerler sunduğu düşünülürse, kentsel dönüşüm alanları ve kentsel dönüşüme dahil olan yapılarda, alım-satım için değerlendirilmeye başlandı.
Gayrimenkul sektörünün her dönem en güvenilir yatırım aracı olduğu düşünülüyor. Türkiye’de özellikle yatırım yapmak için emlak sektörü öncelikli olarak değerlendiriliyor. Arsa, arazi, konut, bağ-bahçe, ofis, iş yeri, ticari yapılar, bina, devremülk gibi tüm taşınmazlar en güvenilir ve kâr marjı en yüksek yatırım araçları olarak değerlendiriliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre yapılan analizlerde, Mayıs ayı konut satış raporlarında artış olduğu belirtildi. Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla oranla yüzde 2,7 oranında artış gösterdi. 2017 yılı Mayıs ayı verilerine göre 119 bin 655 artışla konut satışları gerçekleştirildi.
Yurt genelinde en çok konut satışının yapıldığı kent, İstanbul olarak belirlendi. İstanbul’da 2017 Mayıs verilerine göre 20 bin 61 konut satışı sağlandı. Türkiye genelindeki payı ise yüzde 16,8 olarak belirlendi ve en yüksek paya sahip olduğu belirlendi.
Metroya yakınlığın konut yatırımı konusunda etkin bir kriter olduğunu bir kez daha ortaya kondu. Buna göre 2018 yılında en çok değer artışı İstanbul’da Bahçeşehir, Ispartakule, Gaziosmanpaşa ve Florya bölgelerinde oldu.