Mega Projeler

Çanakkale 1915 Köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale’nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek olan, Çanakkale Boğazı’nın ilk ve Marmara Bölgesi’nin 5. asma köprüsü. Temeli 18 Mart 2017 tarihinde, atılan ve 2023 yılında tamamlanması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük asma köprüsü olacak.

 

Osman Gazi Köprüsü

Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi’ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı bulunmaktadır. İzmit Körfezi’nin iki yakasını 6 dakikaya düşüren Osmangazi Köprüsü’nden, hizmete alındığı 1 Temmuz 2016’dan bu yana 12,5 milyona yakın araç geçti.

 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bakan kuzey tarafında inşa edilmiştir. 1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra İstanbul Boğazı’na yapılan 3. Köprü, ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilen, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü 3. Boğaz Köprüsü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçiyor. Gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alıyor.

 

Kanal İstanbul

Kanal İstanbul, İstanbul’da yapılması düşünülen bir suyolu projesidir. Marmara’yı ve Karadeniz’i birbirine bağlayacak olan Kanal İstanbul Projesi ile ilgili detaylar netleşiyor. Genişliği 400 metre, uzunluğu 43 km olarak tasarlanan ve 25 metre derinlikte kazılacak proje için 6 köprü yapılıyor. İmar yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devredilen Kanal İstanbul, Arnavutköy ve Büyükçekmece ilçeleri arasında inşa ediliyor. Tüm bu çalışmaların yanı sıra Kanal İstanbul’un çevresinde yeni bir şehir kuruluyor. Verilere göre 500 bin civarında bir nüfusu barındırması planlanan ve Kanal’ın iki yanında konumlanacak olan kent projesiyle binalarda Anadolu Selçuklu dönemine ait mimari izler yer alacak. Etrafında ticaret merkezleri de kurulacak olan şehir planında konferans salonları, parklar, turizm merkezleri de bulunuyor. Metropollerde gördüğümüz binaların bulunmayacağı projede günümüz teknolojisi ışığında geçmişin mimari motifleri yeniden hayat buluyor.

OTOYOL PROJELERİ

Ulaştırma Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve çok önemli olan bir diğer yatırım ise Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı-Odayeri kesimi, Kuzey Marmara Otoyolu Kurtköy-Akyazı kesimleri, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi. Bakanlık 2023’e kadar 5 bin 34 kilometre otoyol ağının olmasını hedefliyor.

İzmir – İstanbul Otoyolu

İstanbul ile İzmir arası karayolu ulaşımını 9 saatten 3,5 saate indirmek üzere 6 bin 421 personel ve bin 570 iş makinesiyle yürütülen çalışmalar hummalı şekilde devam ediyor. İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil 384 kilometresi otoyol, 49 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğundaki projede son 16 viyadük kaldı. Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı’ndan 2,5 kilometre sonra bir köprülü kavşakla (2×5 şeritli) başlayarak İzmir Çevre Yolu üzerindeki Otogar Kavşağı’nda son buluyor.

 

Marmaray

Marmaray’ı 2013- 2017 arasında toplam 291 milyon kişi kullandı. Dev proje Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası’nı denizin altındn birbirine bağladı. Gebze ve Halkalı arası yolculuk süresi, iyileştirilmiş banliyö demiryolu sistemi hizmete açıldığında 105 dakikaya inecek. Yolculuk süresi normal şartlarda 185 dakika sürüyor.

 

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demir Yolu

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu projesi tamamlandığıda iki şehir arası mesafe 624 kilometreye, seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya düşecek. Ankara-Afyonkarahisar-Uşak kesiminin 2019 yılı sonunda, Uşak-Manisa-İzmir kesiminin 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

 

3 Katlı Boğaz Geçi Tüneli

Tamamlandığında İncirli ile Söğütlüçeşme arasını 40 dakikaya indirecek 3 Katlı Boğaz Geçiş Tüneli projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki kıtalar arası yolculuk süresi kısalıyor, İstanbul hızlanıyor, İstanbul’da ulaşım sorun olmaktan çıkıyor. Günde 6,5 milyon yolcunun yararlandığı 9 farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak ve kıtalar arası yolculuk kolaylaşacak. Çevre yollarına bağlantısı ile diğer şehir içi yollara daha kolay ve daha hızlı erişim sağlanacak. Tüm ana arterler birbirine bağlanmış olacak.

 

Avrasya Tüneli

Avrasya Tüneli projesi 2016 yılında hizmete alındı. Proje Kazlıçeşme-Göztepe arasında hizmet veriyor.

 

Or-Gi Hava Limanı

Ordu Giresun Havalimanı ile Türkiye’de ve Avrupa’da ilk defa deniz üzerine bir havalimanı yapıldı.

 

Yeni Zigana Tüneli

2019 yılında açılması planlanan Yeni Zigana Tüneli, Avrupa’nın en uzun, dünyanın da ikinci uzun tüneli olacak. Dünyanın en uzun 4’ncü tüneli olana Ovit Tüneli de 14,3 kilometre uzunluğunda. Yapımı bu yıl tamamlanacak olan Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi ile görüntü kirliliği oluşturan anten kuleleri ortadan kalkacak.

 

İstanbul 3. Havalimanı

İstanbul’da hayata geçirilen ve dünyanın kıskanarak izlediği 3. havalimanı projesi 29 Ekim 2018 tarihinde açılacak. Yapımı devam eden Çanakkale Köprüsü ile Anadolu’dan Trakya’ya geçiş 3 dakikaya inecek.

Çandarlı Limanı

Deniz İpek Yolu olarak tanımlanan, bölgenin en gelişmiş en teknolojik limanı olacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nda son aşamaya gelindi. Liman ve limanla bağlantılı oto yol, demir yolu ve hava yolu projeleri de tamamlanmak üzere. Kuzey Ege Çandarlı Limanı Maliyeti projenin toplam maliyetinin 910 milyon euro olması planlanıyor.

Kuzey Ege Çandarlı Limanı kapasitesinin yıllık 120 milyon ton olması hedefleniyor. Türkiye’nin bütün limanlarının şu andaki konteynır kapasitesi 57 milyon ton.