Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan merkezi bir şehirdir. Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer almakta olup yüzölçümü açısından az bir alan kaplar. Batısında Giresun’a bağlı Eynesil ilçesi, güneyinde Gümüşhane’ye bağlı Torul ilçesi ve Bayburt, doğusunda da Rize’ye bağlı İkizdere ve Kalkandere ilçeleri, kuzeyi Karadeniz ile çevrili antik çağdan beri varlığı bilinen il ve il merkezinin adıdır.
Enfes doğası ile nefes kesen şehir her mevsim aldığı yağışlarla farklı türden binlerce bitki çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Zengin orman örtüsüne sahip olması nedeni ile en önemli ekonomi kaynağı tarımdır. Jeolojik oluşumu bakımından farklı kaynakları barındıran Trabzon, doğanın mucizevi özelliklerini gözler önüne seriyor. Vadiler, yamaçlar, akarsular ve göller bakımından oldukça zengin olan şehirde Karadeniz iklimi hakimdir.
4000 yıllık tarihinde bir çok imparatorluğa ev sahipliği yapmış Trabzon, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğum yeridir. Bugün 18 ilçesi olan Trabzon’da yaklaşık 800 bin kişi yaşamaktadır. Cumhuriyet döneminden itibaren şehrin eğitim ve okullaşma oranı yüksektir. Trabzon Teknik Üniversitesi sayesinde genç nüfus yoğunluğu şehre dinamizm sağlamıştır.
Zengin bir liman kenti olan Trabzon, mutfağı ile de ön plana çıkıyor. Hamsisi- Mısır ekmeği – Akçabat Köftesi-Hamsiköy Sütlacı bir yana, peynirinden tereyağına, etinden balına kadar her şey doğal lezzetiyle akılda kalıyor.
Tertemiz havası ile Trabzon yaylaları insana enerji katıyor. Tüm yılın yorgunluğunu atacak kadar temiz havaya sahip Trabzon yaylalarında hem ruhunuz hem bedeniniz dinleniyor.
TRABZON ULAŞIM
Havayolu : Trabzon Uluslararası Havalimanına her gün THY ve özel şirketlere ait uçakların, yurtiçi ve yurtdışına direk ve aktarmalı uçuşları ile yabancı ülkelerden uçak trafiği olmaktadır.
Karayolu : Trabzon Rize-Artvin-Batum-Tiflis(Gürcistan) ile BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerine, Trabzon Gümüşhane-Bayburt-Erzurum ve Trabzon Giresun-Ordu-Samsun-Ankara ve İstanbul istikameti olmak üzere üç karayolu ağı vardır.
Denizyolu : Karadeniz’e kıyısı olan illerle herhangi bir deniz taşımacılığı yolu kullanılmamaktadır. Trabzon Limanına dünyanın bir çok ülkesinden cruise gemileri gelmektedir.
TRABZON'DA YAŞAMAK İÇİN 4 NEDEN
Trabzon Yerlilerinin Lakapları
Trabzon’da uzun süredir yaşayanlar, yani Trabzon’un yerlileri genellikle lakaplarıyla anılıyor. Kişinin davranışları, karakteri, özel zevkleri, yetenekleri, görünüşü, mesleği gibi ayırt edici özelliklerine göre lakap verilmesi, Trabzon’da oldukça normal karşılanıyor. Elbette bu lakaplar belirlenirken ünlü Karadeniz mizahının etkisi de hissediliyor. Dolayısıyla Trabzon’a taşınmak isteyenler, kinayeli ve esprili lakaplar duymaya hazırlıklı olmalı. Trabzon’da örneğin temizlikten hiç anlamayan birine “çiçek”, şişman birine “toplu iğne” denildiğine tanık olabilir; duyduğunuz Berbat Niyazi, Makarna Mehmet, Kelebek Ercan gibi yüzlerce yaratıcı lakaba hem şaşırıp hem de gülebilirsiniz.
Trabzon’un Sevimli Yöresel Ağzı
Trabzon’a taşınmak, filmlere ve skeçlere defalarca konu olmuş sevimli Trabzon ağzı ile tanışmak anlamına da geliyor. İlk gittiğinizde belki anlamakta zorlanabilirsiniz ama kısa süre sonra bu konuşma şekli size hiç de garip gelmeyecektir.
Trabzon ağzının en belirgin özelliklerinden ilki, devrik cümleler olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin “ güzel bir yemek yaptım” cümlesi, Trabzon ağzında “yaptım güzel bir yemek” diye evriliyor. Çok farklı kullanımlar var. Mesela, “geleceğim” sözcüğü, Trabzon ağzında “gelezeem” oluyor. “k” ler genelde “g” ye dönüşüyor. En bilinen farklılık ise “i”lerin “u” olması. Yani “Karadeniz”’in “Garadenuz” olduğu yerdir Trabzon. Bir de Trabzon’a taşındığınızda cümle başlarında “ha” ya , cümle sonunda “da” ya alışmanız gerekebilir. “Ha buradan nereye gideysun da” denildiğinde sakın şaşırmayın.
Trabzon’a Özel Sözcükler
Trabzon’a taşınmak, daha önce muhtemelen hiç duymadığınız sözcüklerle tanışacağınız anlamına da geliyor. Her ne kadar yeni nesil tarafından pek bilinmese de özellikle yörenin yaşlılarından bu sözcükleri sık sık duyabilirsiniz. Örneğin Trabzonlular, meyvenin çöpüne “cubuş”, geçen yıla “buldur”, ayakkabıya “çapula”, çileğe “mora”, elbiseye “pırtı” diyorlar. Trabzon’da yaşamaya başlayınca onlarca farklı sözcük öğrenerek kelime dağarcığınızı genişletme şansı bulabilirsiniz.
Meşhur Trabzon Lezzetleri
Trabzon’a taşındığınızda hayatınıza sadece hamsinin değil, kara lahananın da çeşit çeşit yemeği girecek. Trabzonluların “pancar” dediği kara lahananın satır kıymasından yapılan sarması, “guliya” denilen barbunyalı yemeği ve çorbasını tatmakla kalmayıp yapmayı da öğrenebilirsiniz. Meşhur Akçaabat köftesi ve nefis laz böreği tatlısını, peynirli Trabzon pidesini, Hamsiköy sütlacını, turşu kavurmasını, pepeçurayı ve onlarca yöresel yemeği yerinde tadacağınız için kendinizi şanslı hissedebilirsiniz.
TRABZON KONUT SEKTÖRÜ
Yabancılar konut almak için genelde şehrin doğusunu tercih ediyor. Şehrin doğusu, batısı, güneyine baktığımızda yabancı yatırımcıların özellikle doğu bölgesine yüzde 80’lere varan bir yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Yüzde 20’lik bir bölümü ise şehrin batı ve güney kısmına dağılarak konut sahibi oluyor. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar piyasaya hareketlilik sağlıyor. Yabancı yatırımcıların doğu tarafını tercih etmesinde havaalanına ve Uzungöl gibi turizm merkezlerine yakın olmaları etkili oluyor. Aynı zamanda peşlerinden gelenlerin de buralara odaklanması arz talep dengesini değiştirdiğinden fiyatların artmasına neden olmaktadır.