Emlak Bankası’na ait bir proje olan Ataköy 1950’den sonra hızla gelişmeye başladı. Emlak Bankası Ataköy’ün yer aldığı alanda o dönemlerde 50-60 bin kişilik bir yerleşim yeri kurmayı planladı. Bugün 11 kısıma yayılan apartman bloğu tarzındaki yapılarıyla, ortalama bir ilden fazla nüfusu barındıran bir yerleşim yeri. Türkiye’de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden biri olan Ataköy, hızla gelişerek mimari açıdan ve şehircilikte diğer bölgelere emsal duruma geldi.
Bir zamanlar Ataköy plajı, eski adıyla Baruthane Plajı yaz aylarında İstanbulluların en çok rağbet ettikleri plajların başında gelirdi. Günümüzde Ataköy sahilinde tarihi binalar bulunuyor. Ataköy mahalleleri kısım olarak anılmakta olup 1. kısımdan 11. kısma kadar kültürel ve sosyal tesisleri, yeşil alanları, dinlenme yerleri, gezi pistleri, alışveriş merkezleriyle örnek yerleşim alanı olarak biliniyor.
Son yıllarda emlak sektörünün en çok ilgi gösterdiği alanlardan biri olan Ataköy’de lüks konut projeleri yapılmaya devam ediyor. Ataköy’ün popüler olmasında bölgenin marka değeri, ulaşım ağlarına yakınlığı, sahile yakınlığı, sosyal aktivelerin zengin olması gibi faktörler öne çıkıyor.
İdari olarak Bakırköy sınırları içinde yer alan Ataköy, Yunus Emre Kültür Merkezi, Bakırköy Belediye Konservatuvarı, Galleria Alışveriş Merkezi, Ataköy Marina, Atrium AVM gibi kurum ve merkezleri de içinde bulunduruyor.
ATAKÖY ULAŞIM
Bir yanından E-5’in, bir yandan sahil yolunun diğer yanından demiryolunun geçtiği Ataköy, otobüs, minibüs, metrobüs, metro, tramvay ve deniz yolu gibi bir çok ulaşım olanağı sunuyor. Doğusunda Zeytinburnu, batısında Küçükçekmece, kuzeyinde Güngören ve Bahçelievler, güneyinde Marmara Denizi bulunan Bakırköy’de bir semt olan Ataköy’e İstanbul şehir içi seferleri düzenleyen hatlardan birini seçerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
ATAKÖY’DEN HER YERE ULAŞIN…
Taksim Meydanı | 17 km |
Bakırköy Meydanı | 3 km |
Mecidiyeköy Meydanı | 18 km |
Sultanahmet Meydanı | 13 km |
Atatürk Hava Limanı | 1 km |
ATAKÖY'DE YAŞAM
Türkiye’de ilk Bauhaus akımının temsilcisi uydu kent projesi Ataköy Siteleri, Türkiye’de ilk disiplinli at yarışlarıın yapıldığı Veliefendi Hipodromu, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Atatürk’e itafen yapılan Florya Deniz Köşkü, Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi olmasıyla birlikte Türkiye’de modern hayatın simgesi haline gelen Galleria, Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarından Sedad Hakkı Eldem’in tasarladığı Türkiye’deki ilk modern tekstil kuruluşu Sümerbank, Türkiye’nin ilk uluslararası havalimanı Atatürk Havalimanı’nın bu bölgede konuşlanması bölgeye aynı anda pek çok anlam yükledi.
Türkiye’nin planlanmış ilk banliyölerinden biri olan Ataköy, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten almış adını; semt çoğu insanın içinde yaşamayı sıkıcı bulduğu, yüksek apartman blokları ile dolmuş. 1988 senesinde açılan Galleria, şehrin ilk alışveriş merkezi ve Amerika’daki Houston Galleria’dan etkilenen o zamanki Başbakan Turgut Özal’ın önayak olmasıyla açıldı. Denize yakın olan bu AVM, alışveriş yapmak için seçilebilecek hoş mekanlardan.
İlk bakışta 1990’lardaki Ataköy ’den bir şey kalmamış gibi görünüyor. Bununla beraber, eğer banliyö treninin güneyindeki sokaklarda dolaşırsanız, beton binaların arasına serpiştirilmiş, etkileyici ahşap ve taş evlerle karşılaşırsınız. İlçede Fildamı Sarnıcı, Hristos Analipsis Klisesi, Zuhurat Baba türbesi gibi tarihi yapılarla beraber Veliefendi Hipodromu, Ataköy Marina, Capacity ve Carousel gibi pek çok modern aktivite merkezi de yer alıyor.
Neden Ataköy’de Yatırım Yapmalısınız?
- Merkezi Lokasyon; Bölge, İstanbul Avrupa Yakası’nda neredeyse tüm ilçelere eşit mesafede yer alıyor. Ataköy’ün en büyük avantajı Atatürk Havalimanı’na komşu olması ve Dünya Ticaret Merkezi, Fuar Alanı, alışveriş merkezleri ve hastane gibi merkezi noktaları birbirine çok yakın noktada toplayabilmesi olarak belirtiliyor.
- Geçek İstanbul; Ataköy, İstanbul’un hem tarihi merkezine hem de merkezi iş alanlarına yakın konumda. İstanbul’un en güzel manzarasına ve sahil şeridine sahip Ataköy’de gerçek İstanbul’u yaşamanın keyfi bir başka…
- Şehir Hayatı: Ataköy’de şehir hayatının tüm artılarından faydalanmak mümkün. Ataköy sahil yolu üzerindeki lüx cafe, restoranlar, hoteller, kültür merkezleri gibi her türlü sosyal aktiviteye uygun mekan bulmanız mümkün. Özel aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz bu sosyal alanlara, toplu taşıma, metro ve dolmuşlarla da gidebilirsiniz.
- Nezih Muhit: Kurulduğu günden bu yana İstanbul’un en nezih merkezlerinden biri olan Ataköy’de emlak piyasası son dönemde hareketlilik sergiliyor.
- Ulaşım Ağı: İstanbul’un en iyi ulaşım ağına sahip ilçelerinden biri olan Ataköy’ndan hemen hemen tüm ilçelere ulaşım sağlanabilmektedir. Metro, tramway, metrobüs ve deniz ulaşım hattı sayesinde, bölgede bulunan gayrimenkullerde değer artışları yaşanıyor. Avrasya tüp geçidinin de bölgedeki konut fiyatlarını harekete geçiren bir diğer indikatördür. Ayrıca Atatürk Hava Limanı’nın yer aldığı Ataköy İstanbul’un Dünya’ya açılan kapısı konumundadır.
- Lüx ve Konfor: Bölgedeki projeler, ağırlıklı olarak üst gelir grubuna yönelik. Bölgede en çok 3+1, sonrasında ise 2+1 ve 1+1 konut tipinin üretildiği görülüyor. Ataköy sahil bölgesindeki konut projelerinde ortalama m2 fiyatları 19 bin 800 TL iken şerefiyelerine göre 50 bin TL’lere kadar çıkan m2 fiyatlarına da rastlamak mümkün. E5 aksı bölgelerindeki konut projelerinde ise genel olarak 2+1, 3+1 ve 4+1 daire yer alırken, bu bölgede birim metrekare fiyatları 7.530 ila 25.200 TL/m2 gibi çok geniş bir aralık sergiliyor.
- Sosyal Yapı: Sosyoekonomik açıdan bakıldığında ise Ataköy bölgesinde yaşayanların “A+“ yani üst gelir seviyesinde olduğu görülür. Aynı zamanda bölge Türkiye’de yaşayan azınlık halklarının yoğun olarak tercih ettiği yerleşim alanlarındandır.
- Sosyal Çevre: Marinası, A+ Cafe ve Restoranlara ev sahipliği yapan sahil dükkanları, Galleria, Capacity, Carousel gibi cazibe merkezleri, kaliteli eğitim ve sağlık kuruşları ile bölgede ihtiyacınız olan her şey elinizin altında.