Bolu

Doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakan Bolu; Karadeniz bölgesinin Batısında yer alan bir şehirdir. Coğrafi açıdan ülkemizin en önemli şehirlerinden olan Bolu’ya her yıl yüzbinlerce kişi hem tatil hem de iş için uğramaktadır. 2016 verilerine göre Bolu’da yaklaşık 300 bin kişi yaşamaktadır.

İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlayan geçiş güzergahındaki şehir hem tarihi hem de doğasıyla ülke turizmine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bolu merkez başta olmak üzere, Mudurnu, Gerede, Göynük, Seben, Mengen, Yeniçağa ve Dörtdivan olmak üzere 9 ilçeye sahiptir.

Bolu’da hakim bitki örtüsü ormanlardır. İl topraklarının % 62’si ormanlarla kaplıdır. Köroğlu, Karadere, Seben ve Aladağ Ormanları yurdumuzun en zengin ormanlarıdır. Batı Karadeniz’in incisi Bolu’nunun ekonomisi büyük ölçüde tarım ve sanayiye bağlıdır. Orman yoğunluğuna bağlı orak Bolu ve Düzce’de mobilya fabrikaları yoğun olarak bulunmaktadır.

Bolu Türkiye’nin en güzel illerinden bidir; eski adı Bebrikya’dır. evvelce Bizanslılar’ın olup sonradan Selçuklular’a daha sonra da Osmanlılar’a geçmiştir. 11. yy.’da yöreye gelmeye başlayan Türkmenler burayı bolu diye adlandırmışlardır.

Köroğlu’nun mekânı da bu bölgededir, saklandığı dağlar şu an Köroğlu Dağları olarak anılmaktadır. Bir de Mengen ilçesinin aşçılarıyla meşhurdur.

BOLU'NUN DOĞAL MUCİZELERİ

Gerek tarihi gerek doğal güzellikleri sayesinde Bolu’da turizm ekonomiye büyük ölçüde katkı sağlamaya başlamıştır. 4 mevsim ziyaret edilebilmesi ve büyük kentlere yakınlığı ile Bolu doğa severlerin en çok tercih ettiği şehirlerden biridir. Muhteşem manzarası ile Abant Gölü ve Yedigöller görenleri büyülerken Kartalkaya kış aylarında sporseverlerin uğrak noktasıdır.

Seben Kaya Evleri

Seben ilçesinin Muslar, Solaklar, Kabak ve Musasofular köylerinde 1. derece doğal sit olarak tescilli kaya evleri ve mağaralar bulunmaktadır.

Ayıkaya Mağarası

Bolu-Yediğöller yolu üzerinde Ayıkaya Orman İşletme şefliği yakınındaki tepenin batı yamacında yer alan mağara, mağara meraklıları tarafından ziyaret edilmektedir.

Gölcük Tabiat Parkı

Bolu şehir merkezinin 13 km. güneyindedir. Tabiat parkı olarak koruma altındadır. Çevresinde günübirlik tesisler ve piknik alanları bulunmaktadır.

Bolu Gölköy

Bolu şehir merkezinin 8 km. batısında sulama ve içme suyu amaçlı yapılmış bir gölettir. Çevresinde piknik alanları bulunmaktadır.

Akkaya Travertenleri

Bolu il merkezinin 10 km. güneybatısındadır. 1.derece doğal sit alanıdır. “Bolu’nun Pamukkalesi” adıyla bilinmektedir. Akkaya’dan çıkan su bir yamaçtan akarak travertenleri oluşturmuştur.

Sülüklügöl Tabiat Parkı

Mudurnu İlçesinin 40 km. kuzeybatısındadır. Flora ve fauna yapısı nedeniyle Tabiat Parkı olarak koruma altındadır.

Çubuk  Gölü

Göynük İlçesinin 8 km. kuzeyindedir.

Abant Gölü Tabiat Parkı

Bolu’nun 34 km. batısındadır. Flora, fauna ve rekreasyon özellikleri nedeniyle 1988 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Çevresinde konaklama, yeme içme tesisleri, kamp ve piknik alanları vardır.

Seben Taşlıyayla Göleti

Bolu – Seben arasında Seben’e 20 km. mesafede Taşlıyayla bölgesindedir. 864 hektar alana sahiptir. Çevresi 25 km.dir.

Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Göynük ilçesinin 25 km. doğusundadır. Zengin orman yapısı, flora ve fauna özellikleri ile Tabiat Parkı olarak koruma altındadır. Konaklama tesisi vardır.

Bolu Aladağ Göleti

Bolu şehir merkezinin 25 km. güneyinde Aladağ yaylaları bölgesindedir. Göksu Tabiat Parkı adıyla koruma altındadır. Çevresinde piknik ve kamp alanları vardır.

Yeniçağa Gölü

Yeniçağa ilçe merkezindedir. Ülkemizin önemli sulak alanlarından biridir.

Yedigöller Milli Parkı

Bolu’nun 42 km. kuzeyindedir. 1965 yılında flora ve fauna özellikleri nedeniyle Milli Park olarak ilan edilmiş olup, yedi adet göl ile şelaleler, anıt ağaç, yürüyüş,piknik ve kamp alanı bulunmaktadır.

Karamurat – Mudurnu Gölü

Mudurnu İlçesinin 30 km. kuzeyindedir. Doğal sit olarak ilan edilmiştir.

BOLU ULAŞIM

Uluslar arası TEM Otoyolu ve D.100 Karayolu Bolu şehir merkezinden geçmektedir. İstanbul’a 250, Ankara’ya 170 km. mesafededir. Şehir ve çevresinde bulunan tarihi, turistik yerler ve ilçelere ise Bolu’dan kalkan otobüs ve dolmuşlarla gidilebilir.

BOLU'DA YAŞAM

Türkiye'nin yaşanabilir kentler sıralamasında 12'nci sırada yer alan Bolu, turizm alanları başta olmak üzere termal kaplıcaları ve sağlık alanlarındaki başarısıyla İstanbul ve Ankara arasındaki alternatif yaşam kenti haline geldi.

Doğal güzellikleriyle tanınan il, kayak merkezleri, kamp merkezleri, sağlık alanları, termal kaplıcaları ve daha birçok öne çıkan özellikleriyle yurdun birçok kesiminden insanların ilgisini çekti.

Özellikle cennet mekanlar Abant, Gölcük ve Yedigöller Milli Parkları sayesinde adını tüm dünyaya duyuran Bolu, yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Yılda ortalama 100 bin ziyaretçisi bulunan Abant Tabiat Parkı, kentin en gözde mekanlarından biri olurken, 80 bin ziyaretçisiyle Gölcük, 60 bin ziyaretçisiyle de Yedigöller Milli Parkı şehrin turizm potansiyeline büyük katkı sağlıyor.

Yüzde 60’ı ormanlarla çevrili olan Bolu’da yaz ve kış turizmi oldukça hareketli geçiyor. Doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeken Milli Parkların yanı sıra kayak merkezi Kartalkaya da ilin büyülü alanları arasında yer alıyor. Sadece kış aylarında yaklaşık 200 bin kişiyi ağırlayan kayak merkezi Bolu ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Yılın dört mevsimi faaliyet gösteren termal kaplıcalar ve yaz aylarında spor turizminin kalbinin attığı yer olan şehir, konuklarına adeta alternatif yaşam alanları sunuyor.

Turizm kenti olma yolunda ilerleyen Bolu, sağlık alanında da zirvede yerini alıyor. Devlet Hastaneleri, Tıp Merkezi, Fizik ve Rehabilitasyon Merkezi, Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi gibi birçok kuruma sahip olan Bolu, yurdun değişik bölgelerinden tedaviye gelen hastalara şifa veriyor. Son yapılan araştırmalara göre Bolu, sağlık alanında hem kişi başına düşen doktor sayısı hem de yatak kapasitesi bakımından birçok ili geride bıraktı. 2010 yılında Türkiye’de 1.000 kişiye düşen hekim oranı 1.67 iken bu oran Bolu’da 2.01 olarak hesaplandı. Yatak başına düşen kişi sayısı ise 212 olarak açıklandı.

Yılda yüz binlerce insanı ağırlayan Bolu, artık Başkent Ankara ve metropol kent İstanbul arasında yaşanabilir en alternatif il oldu.

BOLU'DA YAŞAMAK İÇİN 6 NEDEN

1. İklimi

Nisan-Mayıs aylarında aynı gün içinde Kartalkaya’da kayak yapıp, Boğaz’da denize girip, Abant Gölünde baharı, Dağ köylerinde son baharı yaşayabilirsiniz..

2. Mutfağı

Bolu sadece doğal güzellikleri ile değil birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile de oldukça meşhur şehirlerimizden biridir. Özellikle Mengen ilçesindeki aşçıların ünü Dünya çapına yayılmıştır.

3. Gölcük

Bolu’nun vazgeçilmez yerlerinde ilk sıralardadır Gölcük. Gölcük’te geçirdiğiniz süre zarfında tarihi ve kültürel geziler ile spor yapma imkanına erişecek; yeni yerler keşfedeceksiniz. Doğal manzaraların bol bol fotoğrafını çekecek; doğa kaçamaklarınızdan beklediğiniz her şeyi Gölcük’te bulabileceksiniz.

4. Abant

Mudurnu’nun 18 km. kuzeydoğusunda 1328 metre yükseklikte yer alan Abant Tabiat Parkı, 127 ha.lık göl yüzeyiyle birlikte toplam 1196,5 ha. alana sahiptir. Abant Gölü Abant Dağları üzerinde oluşan doğal bir göldür. Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip olması nedeniyle alanın 1196,5 hektarlık bölümü, 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır.

5. Yedigöller

1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Milli park bünyesinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl vardır. Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerindedir. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır.

6. Kartalkaya

Kartalkaya, kayak ve snowboard tutkunlarına aradıkları konforu, kaliteyi, estetigi Köroğlu Dağlarının 2000 metre zirvesinde sunuyor.

BOLU KONUT SEKTÖRÜ

Son yıllarda yabancıya konut satışında zirvede İstanbul yer alırken, Bolu’da doğal ve tarihi güzellikleri ile bu paydan olduça alıyor. Karadeniz Bölgesinde yer alan Bolu yeşilin içinde üretilen konutlarıyla ev sahibi olmak isteyenlere farklı alternatifler sunuyor.

Lokasyon açısından da avantaj sağlayacak olan Bolu çevresindeki metropol şehirlere yakınlığıyla da dikkat çekiyor. Hem oturum hem de yatırım amacıyla alımlarda avantaja sahip olan Bolu konut projeleri hem şehir hem de orman manzaralı konumlarıyla da dikkat çekiyor. Kat planları, teslim tarihi ya da konum açısından ev sahibi olmak isteyenlere sayısız konut seçeneği sunuyor.

Bolu için hazırlanan Bölge Raporu’na göre; şehirde satılık konut fiyatları 10 yılda yüzde 81 artış sergiledi.
İstanbul, Bursa ve Ankara’ya yakın konumu ile dikkat çeken Bolu değerini her geçen gün artırıyor.

Yıldızı Parlayan Şehirler